Confidenţialitate

Un nou val de proteste anticorupție în Rusia, sute de protestatari au fost arestați

Data de 12 iunie nu a fost aleasă întâmplător pentru al doilea val de proteste anti-corupție organizat de Aleksei Navalnîi: este ziua națională a Rusiei, se împlinesc 27 de ani de când a fost adoptată Declaraţia de suveranitate.

La Moscova, aproximativ 1000 de manifestanți se îndreptau din Piața Pușkin spre Kremlin, dar deplasarea a fost blocată de barierele puse de poliție pentru un festival organizat în apropiere. Polițiști în echipament antirevoltă au început să facă rețineri și le-au transmis participanților, prin megafoane, să se disperseze.

Un jurnalist al agenției Reuters aflat în centrul Moscovei a estimat numărul celor reținuți la 15.

Anterior, opozantul rus Aleksei Navalnîi, organizatorul protestului a fost reținut anterior în fața blocului său în timp ce se îndrepta spre manifestația neautorizată. Însă, miile de susținători ai lui Navalnîi au manifestat în toată Rusia. Zeci de arestări au fost făcute în estul țării, inclusiv la Vladivostok.

Un activist a anunţat pe Twitter că a fost arestat luni, în timp ce pleca de acasă la Sankt Petersburg.  Este al doilea val de manifestații după cel din 26 martie organizat de Navalnîi, care ar urma să candideze la alegerile prezidențiale din 2018.