Confidenţialitate

Un jurnalist de la Wall Street Journal, arestat preventiv în Moscova și acuzat de spionaj

Acuzat de spionaj, jurnalistul Evan Gershkovici de la Wall Street Journal, a fost arestat preventiv de un tribunal din Moscova. Instanța a dispus ca Gershkovici să fie ținut dupa gratii aproape două luni, până la 29 mai.

Reporterul american fusese reţinut în oraşul Ekaterinburg din Urali de către serviciul rus de securitate internă, FSB. Între timp, a apărut ipoteza că jurnalistul WST ar putea fi folosit ca monedă de schimb pentru eliberarea a doi spioni ruși, la fel cum s-a întâmplat în cazul baschetbalistei Brittney Griner, dată la schimb pentru Viktor Bout.

Avocatul care îl reprezenta pe Gershkovici nu a fost autorizat să participe la audiere. Oficialii rusi i-au spus că acestuia i-a fost desemnat un alt apărător.

Într-un comunicat citat de Interfax, FSB a sustinut că a „oprit activităţile ilegale ale corespondentului ziarului american The Wall Street Journal”.

Gershkovich ar fi fost însărcinat „de partea americană” să adune informații clasificate drept secret de stat despre o fabrică din sectorul militar, sustine FSB, însă fără să prezinte vreo dovadă în acest sens.

Jurnalistul a fost „prins asupra faptului”, a afirmat și purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. Ea a adăugat că reporterul „nu este primul occidental celebru prins asupra faptului” şi că şi alţii „au folosit statutul de ‘corespondent străin’ pentru a-si acoperi activităţile”.

Arestarea pentru un asemenea motiv a unui jurnalist străin este fără precedent în istoria recentă a Rusiei

Jurnalistul Shaun Walker de la The Guardian sugerează că Rusia l-a reținut pe Evan Gershkovich deoarece la nivel înalt se discută un schimb cu doi spioni ruși.

Și ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov, a lăsat să se înțeleagă că jurnalistul poate fi folosit ca monedă de schimb, pentru că în trecut au mai avut loc astfel de înțelegeri.

The Wall Street Journal a transmis că este profund îngrijorat pentru siguranța lui Gershkovich, a negat vehement acuzațiile FSB și a solicitat eliberarea imediată a reporterului.

Jurnalistul de 31 de ani este de origine rusă şi stăpâneşte la perfecţie limba rusă, iar părinţii său sunt stabiliţi în Statele Unite.

Foto: Shutterstock

Citește și: După 10 pachete de sancțiuni, Rusia încasează în continuare zeci de miliarde de euro din schimburile comerciale cu UE, arată o analiză Reuters