Confidenţialitate

Un îndulcitor cu zero calorii, folosit mai ales în produsele pentru diabetici, crește riscul de deces

Dacă este consumat în cantități mari, eritritolul, un îndulcitor cu zero calorii, poate cauza apariția cheagurilor de sânge care duc la accidente vasculare sau atacuri de cord, potrivit unui studio publicat în Nature Medicine. 

Eritritolul este un înlocuitor al zahărului care are 70% din puterea de îndulcire a acestuia dar numai 6% din caloriile sale: 0.24 calorii per gram versus 4 calorii per gram în cazul zahărului.

Persoanele cu factori de risc pentru bolile de inimă, precum diabetul, au fost de două ori mai susceptibile de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă aveau niveluri ridicate de eritritol în sânge, arată un studiu publicat în revista Nature Medicine.

Potrivit cercetătorilor, substanța înlesnește coagularea trombocitelor din sânge.

Cheagurile astfel formate se pot deplasa către inimă, declanșând un atac de cord, sau către creier, declanșând un accident vascular cerebral.

Eritritolul este prezent în alimentele pentru diabetici dar și în multe produse etichetate drept naturale, din stevia și monkfruit.

Foto: Shutterstock

Citește și: Motivarea arestului medicului Dan Tesloianu: Ar fi ignorat riscul de a provoca pacienților probleme grave sau chiar decesul și punea diagnostice fictive