Un fost presedinte polonez recunoaste interogatorii brutale ale CIA pe teritoriul Poloniei

Fostul presedinte polonez, Aleksander Kwasniewski a declarat ca recurgerea la tortura a încetat, la presiunile poloneze, în 2003.

Fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski a recunoscut astazi existenta interogatoriilor brutale ale suspecţilor de terorism desfăşurate de agenţi ai CIA pe teritoriul tarii sale.

Kwasniewski a declarat ca recurgerea la tortura a încetat, la presiunile poloneze, în 2003.

Aleksander Kwasniewski a fost intervievat la postul de radio TOK FM la o zi după publicarea unui raport copleşitor de către Senatul american.

De ani de zile, autorităţile poloneze se refugiază într-o tăcere totală, ascunzându-se în spatele secretului anchetei desfăşurate de şase ani de Parchetul din Cracovia, fără un progres vizibil.

Kwasniewski a confirmat insa ca agentii CIA au recurs la tortura pe teritoriul polonez:

‘Faptul că americanii desfăşoară aceste activităţi într-un mod atât de secret a generat îngrijorări.

Astfel că autorităţile poloneze au acţionat pentru a le pune capăt şi aceste activităţi au încetat, la presiunea Poloniei’, a declarat Kwasniewski.

Preşedinte al Poloniei în perioada 1995-2005, el a povestit că i-a expus această problemă preşedintelui George W. Bush ‘în biroul oval de la Casa Albă’ în 2003. Potrivit lui, liderul american a apărat activităţile CIA, afirmând că acestea aduc ‘beneficii importante în materie de securitate’.

Dar ‘i-am spus lui Bush că ar trebui ca această cooperare să se termine şi s-a terminat’, a adăugat omul politic polonez.