Confidenţialitate

Un focar de pestă porcină a fost confirmat în Galați

Se extinde pesta porcină la Galați. Un nou focar de boală a fost confirmat, de data această chiar în orașul reședință de județ.

În cursul zilei de sâmbătă vor fi eutanasiaţi preventiv toţi porcii din gospodăria femeii unde a fost confirmat focarul, adică 88 de porci din care 19 adulţi şi 69 abia fătaţi – transmite corespondenta Europa FM, Emanulea Turcu.

Totodată, se va proceda şi la eutanasierea preventivă a celorlalţi porci crescuţi în gospodăriile din imediata vecinătate a gospodăriei infectate.

Conform datelor oficiale ale DSVSA Galaţi, în total, în zonă sunt 135 de porci, însă rămâne de văzut câţi porci vor mai fi găsiţi, pe teren, de medicii veterinari, fiind deja cunoscut obiceiul oamenilor de a-şi sacrifica singuri animalele şi a depozita carnea la congelator, înainte de venirea personalului sanitar pentru asomarea preventivă.

În judeţul Galaţi au fost confirmate 14 focare de pestă porcină africană, până acum fiind eutanasiaţi preventiv aproximativ 400 de porci domestici.

Potrivit AJVPS Galaţi, la aceştia se adaugă alţi 44 de porci mistreţi, din care unul a fost găsit mort, cu pestă porcină, iar restul au fost vânaţi preventiv.

Cu trei luni înainte de Crăciun sunt 952 de focare de pestă porcină confirmate în țară.

Pesta s-a întins în 223 de localităţi din 13 judeţe punând pe pierdere numeroase ferme care contau pe vânzările din iarnă.