Confidenţialitate

Un deputat independent a depus un proiect pentru amânarea parlamentarelor până pe 14 martie 2021

Un deputat independent, care a fost ales pe listele USR în urmă cu 4 ani, anunță că a depus la Parlament o inițiativă legislativă pentru amânarea alegerilor parlamentare din acest an pentru martie 2021.

Anunțul său vine după ce, joi seara, liderul PSD Marcel Ciolacu spusese că social-democrații iau în calcul amânarea scrutinului. Are detalii corespondentul Europa Fm la Parlament, Cristian Citre:

Inițiativa legislativă care propune ca data alegerilor parlamentare să fie amânată pentru 14 martie 2021 îi aparține deputatului independent de Cluj, fost USR, Adrian Dohotaru.

El își justifică proiectul a amânare a scrutinului prin faptul că epidemia de coronavirus ia amploare în România iar campania electorală și prezența la urne ar constitui un pericol suplimentare pentru români.

De asemenea, Dohotaru mai susține că, tot din cauza epidemiei, prezența la vot ar fi una scăzută, cele mai afectate fiind categoriile sărace, care ar rămâne astfel subreprezentate în parlament.

Proiectul lui Adrian Dohotaru vin în contextul în care zilele trecute Curtea Constituțională a dat undă verde legii PSD care prevede că Parlamentul este cel care va stabili data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, și nu Guvernul, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani.

Potriovit Constituției, mandatul de 4 ani al parlamentarilor se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.

Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

Mandatul actualului Parlament expiră pe 20 decembrie 2020.