Confidenţialitate

Un cuplu gay româno-american ar putea obține dreptul de reședință în România de la CJUE

Avocatul General al Curții de Justiție a Uniunii Europene susține dreptul unui bărbat homosexual din România de a trăi în această țară alături de soțul său.

Avizul exprimat de avocatul instanței europene este unul consultativ, dar în mod obișnuit opiniile sale sunt luate în seamă de judecătorii Curții. Aceasta urmează să delibereze asupra cererii depuse de Relu Adrian Coman, cetățean român, și soțul acestuia, Robert Hamilton – cetățean american.

Ei s-au căsătorit la Bruxelles, în 2010. Doi ani mai tîrziu, ei au cerut oficialităților române documentele necesare pentru a putea locui și munci permanent în România, în calitate de soți. Bucureștiul a refuzat, pe motiv că acest stat nu recunoaște mariajele între persoane de același sex. Cei doi s-au adresat Curții Constituționale, care – la rândul său – a cerut lămuriri instanței europene.

Avocatul General al CJUE spune că, deși statele Uniunii sunt libere să autorizeze sau nu căsătoriile între persoane de același sex, ele nu pot împiedica libertatea de ședere a unui cetățean al Uniunii prin refuzul de a-i acorda soțului acestuia drept de ședere permanentă.

Problema, altfel spus, nu e a legalizării mariajelor gay, ci a liberei circulații a cetățenilor europeni.

Însă Avocatul General adaugă că viața de familie e protejată în mod identic de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și că “obiectivul care constă în protecția familiei tradiționale nu poate justifica o discriminare pe motive de orientare sexuală”.

CEDO a stabilit anterior că noțiunea de familie include și cuplurile de același sex și că acestea trebuie să aibă posibilitatea de a obține o recunoaștere legală și protecția juridică a cuplului lor.