Confidenţialitate

Un coregraf italian va coordona trupa de balet a Operei din București

Coregraful Italian Renato Zanella va fi noul coordonator al trupei de balet de la Opera Naţională Bucureşti.

Informația este confirmată de Beatrice Rancea, directorul interimar al instituţiei, care a precizat că Johan Kobborg nu deţinea funcţia de director al baletului, pentru că o astfel de funcţie nu este legal posibilă pentru cetăţenii străini, potrivit News.ro.

”Renato Zanella va fi coordonator artistic, echivalentul unui director al baletului. Având în vedere că, prin Codul Muncii, persoanele de altă naţionalitate, cu atât mai mult dacă nu cunosc limba, nu pot să aibă funcţii de conducere, respectiv de directori.

Director în Opreă nu poate fi nimeni dacă e străin. Însă aceste atribuţii pot intra în fişa postului şi atunci directorul artistic, directorul baletului se vor numi coordonatori balet sau respective artistic, care vor primi atribuţiile unui director”, a explicat directorul interimar al Operei Naţionale Bucureşti, Beatrice Rancea.

Despre cum s-a negociat cu Johan Kobborg ramânerea în Operă, Beatrice Rancea spune că acesta a vrut să rămână doar în condițiile vechiului contract pe care l-a avut cu instituția. Beatrice Rancea a ținut să precizeze că Renato Zanella nu va avea aceeași remunerație ca Johan Kobborg.

“Am fost încantat să cunosc noua mea companie, astăzi, la Opera Națională București. Beatrice Rancea m-a prezentat oficial, împreună cu noul director muzical, Marcello Mottadelli. Sunt fericit să coordonez una dintre cele mai mari companii din Europa, cu o foarte bună tradiție a dansului”, a scris, pe contul de Facebook, Renato Zanella.

Renato Zanella s-a născut la Verona, în Italia, în 1961. A început studiile de balet la școala locală, după care a studiat la Cannes, cu Rosella Hightower. În 1985, s-a alăturat baletului de la Stuttgart. În 1985 Ioan Holender l-a numit Directorul Baletului de la Opera de Stat din Viena, unde a rămas până în 2005.

A fost și director al trupei naționale de balet din Grecia.

 

Foto: Renato Zanella/Facebook