Confidenţialitate

Un consilier al lui Putin a demisionat și a plecat din Rusia din cauza războiului din Ucraina

Anatoly Chubais, unul dintre consilierii lui Vladimir Putin, și-a dat demisia și a plecat din Rusia. Anatoly Chubais, arhitectul reformelor economice post-sovietice din Rusia, a demisionat din funcția de consilier al Kremlinului dn cauza războiului din Ucraina, relatează mai multe publicații externe, printre care Reuters și Bloomberg. Reuters scrie că decizia lui Chubais ar fi cel mai înalt protest al unei personalități rusești împotriva invaziei.

Sursele Reuters au declarat pentru publicație că acesta a plecat din țară din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Chubais a demisionat din funcție.

Contactat de Reuters, Anatoly Chubais a închis telefonul.

Cine este Anatoly Chubais

Chubais a fost fostul șef de cabinet al fostului președinte, Boris Elțîn. În 2020 Anatoly Chubais a fost însărcinat cu îndeplinirea obiectivelor de pe partea de dezvoltare durabilă a țării. A primit postul la doar câteva zile de la demisia din funcția de șef al firmei tehnologice de stat RUSNANO, firmă pe care o conducea din 2008.

În timpul crizei din 1998, Elțîn i-a spus lui Chubais să accepte împrumuturi de la Fondul Monetar Internațional. Apoi a fost numit în fruntea monopolului de stat al energiei electrice, care se străduia să fie plătit pentru energia electrică pe care o vindea.

Când Putin și-a început ascensiunea la putere prin mutarea la Moscova, Chubais a anulat postul de la Kremlin care îi fusese oferit lui Putin, a declarat Putin într-o serie de interviuri în 1999.

În ultimii ani, Chubais a continuat să ceară reforme economice și a fost unul dintre cei mai mediatizați liberali asociați cu guvernul rus.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: 45 de diplomați ruși vor fi expulzați din Polonia. Acuzațiile aduse de serviciul intern de informații al Poloniei | AUDIO