Un bărbat paralizat își poate mișca mâinile cu ajutorul gândurilor grație unui implant cerebral

Un implant cerebral i-a permis unui bărbat paralizat să îşi mişte mâinile cu ajutorul gândurilor.

Pacientul din Statele Unite a reușit astfel să își miște mâinile singur pentru prima dată după o pauză de opt ani. Implantul îi ”citeşte” gândurile bărbatului şi transmite semnale spre muşchii de la nivelul braţelor, au anunţat cercetătorii americani.

Bărbatul de 56 de ani din orașul american Cleveland a rămas paralizat de la umeri în jos în urma unui accident de ciclism petrecut în urmă cu opt ani.

În cazul său, cercetătorii americani de la Case Western Reserve University şi de la Cleveland Functional Electrical Stimulation Center au folosit o interfaţă creier-computer şi un sistem de stimulare electric care i-au permis să îşi controleze unul dintre braţe.

Pentru a ajunge la această performanţă, cercetătorii au implantat doi senzori, fiecare de mărimea unei aspirine, înzestraţi cu 96 de electrozi, ce au fost creaţi pentru a monitoriza activitatea neuronală din centrii motori de la nivelul creierului pacientului.

Senzorii au înregistrat semnalele cerebrale apărute atunci când Bill Kochevar îşi imagina că îşi mişcă braţul drept, transmiţându-le apoi spre un computer. Computerul a trimis acele semnale către sistemul de stimulare electric, care, la rândul lui, a direcţionat o serie de impulsuri spre cele 30 de fire metalice implantate în muşchii braţului drept al pacientului, cu scopul de a produce mişcări specifice.

Bărbatul poate acum să bea conţinutul unui pahar cu ajutorul unui pai şi să îşi spele faţa cu un burete, reuşind aceste acţiuni cu ajutorul unui suport pentru braţ – un dispozitiv pe care îl controlează tot prin intermediul gândurilor. Deocamdată, sistemul este experimental, însă autorii studiului sunt convinşi de fezabilitatea acestuia.

 

Studiul, publicat în revista Lancet, a fost realizat de BrainGate, un consorţiu de cercetători care testează mai multe tipuri de interfeţe creier-computer, create pentru a oferi pacienţilor paralizaţi un grad mai mare de mobilitate. În ultimii ani au fost testate o serie de tehnologii care au permis persoanelor paralizate să mişte un braţ robotizat sau un cursor pe ecranul unui computer cu ajutorul gândurilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS