Confidenţialitate

Un an de la dispariţia a 43 de studenţi în Mexic

În jur de 8.000 de persoane au mărșăluit prin capitala Mexicului, cerând autorităţilor să afle ce s-a întâmplat cu cei 43 de studenţi dispăruţi de un an din orașul sud-vestul Iguala.

Mulţi dintre demonstranţi au scandat lozinci împotriva președintului Enrique Peña Nieto.

“Îi vrem înapoi în viață!” s-a strigat pe străzile din Mexico City.

Felipe de la Cruz, purtător de cuvânt al familiilor celor dispăruţi, a declarat pentru AFP că acestea nu îşi pot găsi liniştea.

Autoritățile susțin că agenţi corupţi ai poliţiei municipale din Iguala i-au arestat pe studenți, care ar fi furat mai multe autobuze pentru a desfăşura activitățile politice, înainte de a-i preda cartelului Guerreros Unidos. Membrii acestuia i-ar fi ucis și incinerat într-o groapă de gunoi.

Versiunea autorităților este însă pusă sub semnul întrebării de un raport independent, potrivit căruia nu există dovezi în acest sens. Au fost identificate oseminetele unui singur student.

Vineri, guvernul mexican a anunţat că va trimite probe ADN spre examinare la un laborator specializat din Innsbruck, Austria.

Procurorii îi suspectează pe primarul din Iguala și pe soția acestuia de legături cu traficanţii de droguri.

Cazul revoltător al dispariţiei în masă a stârnit interes internațional şi semne de întrebare în legătură cu sistemul de justiţie din Mexic.

43