Confidenţialitate

Un al doilea pesticid ar fi fost folosit la ferme de găini din Franța

Ministerul Agriculturii din Franța a anunțat că în mai multe ferme de găini ouătoare din Franța s-ar fi utilizat, un insecticid. La fel ca și fipronil,  substanța amitraz nu este autorizată.

Amitrazul este autorizat ca produs medicamentos veterinar pentru controlul dăunătorilor la rumegătoare, porci și albine, însă, ”nu există o autorizație de introducere pe piață pentru sectorul păsărilor”, a precizat ministerul agriculturii.

 

Ministerul a precizat că va analiza ouăle pentru a depista eventuale reziduuri din insecticidul amitraz, considerat ”moderat toxic” de guvernul olandez care a dezvăluit miercuri utilizarea acestei substanțe de ferma Chickfriend. Este același furnizor implicat în cazul ouălor contaminate cu fipronil.

Guvernul francez a solicitat Agenției Franceze pentru Sănătate Publică “să evalueze potențialul risc pentru sănătate în urma prezenței în ouă a unor astfel de reziduuri“. La nivel european, săptămâna viitoare, un comitet de experți se va reuni la Bruxelles pe 30 august pentru a discuta despre situația creată de ouă posibil contaminate cu pesticid.

Tot guvernul francez a prezentat, săptămâna trecută, o primă listă de produse retrase de la vânzare, deoarece conțin ouă contaminate cu insecticidul fipronil, în fruntea căreia figurează celebrele waffles (napolitane) fabricate în Olanda și care sunt comercializate de diferite mărci de distribuție.

Ministerul francez al Agriculturii a dorit să explice că nivelurile constate de fipronil “nu reprezintă un risc pentru consumator, în raport cu referințele științifice”.

Fipronilul, un insecticid utilizat curent pentru animalele de companie împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzis în tratarea în UE a animalelor destinate consumului.

https://www.europafm.ro/timis-o-mie-de-kilograme-de-galbenus-de-ou-contaminat-cu-fipronil/

Fipronilul, interzis in Uniunea Europeana