Confidenţialitate

Un absolvent dintr-un stat non-UE care termină medicina în România se poate angaja în Germania, Franța sau Spania, nu şi în ţara noastră (AUDIO)

În Republica Fantastică România au mai rămas 39 de mii de medici și ar mai fi nevoie de încă 13 mii. S-a ajuns aici pentru că medicii români pleacă în număr mare în Occident, unde li se oferă salarii incomparabil mai mari.

Pe de altă parte, România stă extrem de bine la numărul de absolvenți de medicină. Conform Comisiei Europene, în România sunt 27 de absolvenți la suta de mii de locuitori și suntem pe primul loc in acest clasament. Ca termen de comparație, în Franța sunt de patru ori mai puțini absolventi, însă în aceasta țara, deficitul de medici este incomparabil mai mic decât la noi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Parțial, și pentru că în Franța, medicii români sunt cei mai numeroși după cei de origine franceză. Interesant este si faptul că în România sunt în jur de 8 mii de studenții străini la medicină și o parte dintre cei care vin din Africa de Nord sau Orientul Mijlociu ar vrea să se stabilească în România.

Deși avem mare nevoie de medici, birocrația tipic românească nu le permite să-și practice meseria aici.

Culmea ironiei este că un absolvent dintr-un stat non-UE care termina medicina în România se poate angaja fără probleme în Germania, Franța sau Spania.

În cazul în care vă întrebați cum a ajuns Raed Arafat subsecretar de stat, trebuie să stiți că acesta a terminat medicina la Târgu Mureș înainte de 1990.

Dacă ar fi ajuns în Republica Fantastică România ceva mai recent, Raed Arafat nu ar fi avut cum să pună bazele SMURD.