Confidenţialitate

Ueli Steck, un celebru alpinist elveţian, a murit în urma unui accident produs pe Muntele Everest

Ueli Steck,  supranumit ‘’’Swiss Machine‘’, adică ‘’Mașina elvețiană’’ a murit în timp ce încerca să escaladeze, în premieră, Muntele Everest, fără a folosi oxigen suplimentar.

Bărbatul, în vârstă de 40 de ani, era deținătorul mai multor recorduri.

Accidentul s-a produs în apropiere de tabăra Camp II, de pe muntele Everest.  Un echipaj de salvare a descoperit trupul alpinistului elvețian Ueli Steck în apropierea versantului Nuptse. Salvatorii cred că alpinistul a alunecat și a căzut pe o pantă abruptă acoperită cu gheață.

Împreună cu un șerpaș, elvețianul încerca să doboare un nou record. Voia să escaladeze, în premieră mondială, Muntele Everest pe ruta  West Ridge/ Hornbein Couloir fără să folosească oxigen suplimentar în timpul sezonului de primăvară, apoi să coboare pe Culoarul Sudic, înainte de urca din nou, pe rută directă, pe versantul Lhotse, pentru a stabili un nou record pentru sezonul de vară.

”O zi rapidă, de la tabăra de la bază până la 7.000 de metri şi apoi înapoi. Îmi place asta, aici e un loc minunat. Cred în continuare în aclimatizarea rapidă. E mult mai eficientă decât să petreci mai multe nopţi la altitudine”, scria celebrul alpinist elveţian într-un mesaj publicat pe pagina lui de Facebook pe 26 aprilie.

Potrivit informaţiilor transmise de alpinistul elveţian, el a petrecut două nopţi în tabăra ”Camp II”. Într-un mesaj publicat pe Facebook pe 24 aprilie, ”Swiss Machine” spunea că şerpaşul Tenzing suferise degerături în urmă cu două zile.

Supranumit mașina elvețiană, Ueli Steck era deținătorul mai multor recorduri. Era renumit pentru viteza cu care a escaladat Munții Alpi (în concursul ”North Face Trilogy” ) și a câștigat de două ori prestigiosul trofeu în alpinist, Piolet d’Or: în 2009 şi 2014.

A câştigat al doilea trofeu Piolet d’Or în 2014, după ce a reuşit prima ascensiune solitară din lume a Muntelui Annapurna.

Ueli Steck, care a fost şi primul laureat al trofeului Eiger, a reuşit să escaladeze toate piscurile montane cu altitudini de peste 4.000 de metri din Munţii Alpi, în 2015, într-o perioadă de 61 de zile.