UE vrea Curte Internationala in Kosovo care sa judece crimele de razboi

Noul tribunal ar urma să analizeze crimele de război comise de rebelii din Kosovo în timpul războiului din Serbia din 1998-1999. Printre acestea, și un presupus trafic de organe în care ar fi fost implicate forțele kosovare și care a fost deja subiectul unui raport al Consiliului Europei.

Noul Tribunal va face parte din sistemul judiciar al Kosovo, va avea sediul în Kosovo, dar anumite proceduri, cum ar fi interogarea unor martori vor avea loc în afara țării, se precizează într-un comunicat al Delegației Uniunii Europene la Priștina.

Nici puterea și nici opoziția din Kosovo nu sunt de acord cu această Curte specială care va analiza crimele de război comise în perioada 1998-1999. În timpul războiului, gherila kosovară albaneză separatistă ar fi făcut trafic de organe. 500 de prizonieri sârbi ar fi fost victimele acestor crime – arată un raport al Consiliului Europei care îl vizează pe fostul şef al gherilei, Hashim Thaçi, în prezent premierul Kosovo. Dar acesta a dezminţit acuzațiile. Pentru a verifica informațiile din raportul comisarului Dick Marty, Uniunea Europeană a lansat în urmă cu 3 ani o anchetă condusă de un procuror american, iar concluziile ar urma să fie publicate la jumătatea lui iunie, potrivit Agenției France Presse.

Uniunea Europeană ar vrea ca noua instanță creată să își înceapă activitatea de anul viitor, dar procedurile sunt încă discutate cu autoritățile kosovare. În plus, pentru crearea Curții, e nevoie și de aprobarea Parlamentului din Kosovo.