UE vrea ca Amazon să plătească 250 de milioane euro unei țari membre

Uniunea Europeană (UE) a stabilit că Amazon trebuie să plătescă 250 de milioane de euro, după ce compania a primit beneficii fiscale ilegale din partea Luxemburg, potrivit CNN.

„Luxemburg a oferit beneficii fiscale ilegale companiei Amazon. Astfel, aproape trei sferturi din profitul Amazon în Europa nu a fost taxat”, a spus comisarul european responsabil de probleme de competiţie, Margrethe Vestager.

Această decizie vine în ajutorul Luxemburg, care trebuie să își recupereze ajutorul oferit ilegal, a precizat oficialul.

Amazon a negat că a primit un tratament special din partea Luxemburg şi a spus că a plătit taxe potrivit atât reglementărilor statului, cât şi celor internaţionale.

Comisia Europeană a stabilit că Luxemburg a ajutat în mod nedrept Amazon în ultimii opt ani, fapt ce a permis companiei să se separe în două diviziuni, una de vânzări online și o alta de colectare datorii.

Astfel, doar prima companie plătea taxe în Europa, iar a doua companie nu avea angajaţi sau birouri.

„Companiei Amazon i s-a permis să plătească taxe de patru ori mai mici decât companiile locale care se supun aceloraşi taxe fiscale naţionale”, a spus Margrethe Vestager.

Autorităţile din Luxemburg au declarat că nu consideră că înţelegerea lor cu Amazon este ilegală.

„Amazon a fost taxată conform regulilor aplicate la acea vreme”, a transmis Guvernul din Luxemburg.

Comisia Europeană a început investigaţia asupra taxelor plătite de Amazon în octombrie 2014.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS