Confidenţialitate

UE trebuie să își reducă dependența economică de China, susțin europarlamentarii români | AUDIO

În viitorul buget al Uniunii Europene, vor fi alocate fonduri pentru investiții în domeniile în care blocul comunitar era dependent de relațiile economice cu China.

Producția de materiale sanitare trebuie să fie unul dintre acestea, spune liderul grupului Renew Europe, Dacian Cioloș.

“Am văzut coada care s-a făcut de statele membre pentru a cumpăra materiale din China și felul în care a fost jucat politic acest proces de achiziții publice. Uniunea Europeană va trebui, prin acest program de redresare și transformare a economiei, să investească în ramuri unde acum este masiv dependentă de China. Aici lucrurile vor trebui regândite”, susține europarlamentarul român.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, Siegfried Muresan atrage atenția că dependența de China a costat enorm Uniunea Europeană.

“O parte importantă din echipamentele medicale importante din China nu a corespuns standardelor de calitate. Dintre testele importante din China, doar 3 din 10 identificau corect o persoană îmbolnăvită de COVID-19. Riscul era următorul: oamenii credeau că sunt sănătoși, ieșeau pe stradă și infectau alte persoane. În plus, aceștia nu puteau beneficia de tratament. Deci produsele medicale care nu respectă standarde, de proastă calitate, venite din China, sunt un risc pentru sănătatea oamenilor”, a declarat eurodeputatul din grupul popularilor europeni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prioritatea pe plan extern a Uniunii Europene trebuie să fie consolidarea relației cu Statele Unite ale Americii, este de părere europarlamentarul social democrat Carmen Avram. În opinia sa, doar așa putem depăși criza provocată de coronavirus. Doar împreună cu SUA, Europa poate negocia cu China, adaugă aceasta.

“O alianță mai puternică între Europa și Statele Unite trebuie să existe, pentru că ea a suferit în ultima perioadă. S-a văzut și începutul unui război comercial între Statele Unite și Uniunea Europeană prin impunerea de noi taxe și taxe suplimentare pentru mărfuri care ajung pe teritoriul SUA din UE. E momentul să refacem această legătură puternică și, apoi, să ne așezăm la masă cu China și să vedem dacă ne putem întoarce la lumea pe care am avut-o înainte”, a explicat Carmen Avram.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.