UE se angajează să ajute Turcia în problema migrației

Reuniţi la Bruxelles în Consiliul de toamnă, liderii europeni au convenit să ajute Turcia pentru a gestiona afluxul de migranţi, aceasta şi Grecia fiind principalele poarţi de intrare pe continent pentru fugarii din Orientul Apropiat.

“Am ajuns la un acord asupra conținutului acestui plan de acțiune”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În schimbul unei cooperări mai bune cu Ankara, Comisia Europeană se declară pregătită să “accelereze” negocierile pentru simplificarea procedurii de acordare a vize cetățenilor turci.

Ieri, Ungaria anunța că a finalizat gardul ridicat la granița cu Croația. Armata și poliția vor putea închide frontiera imediat după luarea unei decizii oficiale. Premierul maghiar, Viktor Orban, are programate discuţii cu ceilalţi lideri comunitari. Ungaria a ridicat un gard şi de-a lungul graniţei cu Serbia, stârnind numeroase critici.

Estonia insistă ca Uniunea Europeană să-i repatrieze pe migranţii care au fugit de sărăcie din ţările lor. Liderul guvernului de la Tallin, Taavi Roivas, cere şi o întărire a efectivelor FRONTEX, agenția europeană pentru apărarea frontierelor spaţiului comunitar.

Prin vocea cancelarului Angela Merkel, Germania propune o implicare a Rusiei în negocierile pentru pacea în Siria. Conflictul armat din această ţară a provocat exodul masiv spre Bătrânul Continent.

În tot acest timp, Moscova susţine că bombardamentele sale în Siria dau rezultate. Jihadiştii ar fi început să îşi părăsească poziţiile. Totuși, Washingtonul pune sub semnul întrebării eficienţa strategiei ruse.