Confidenţialitate

UE, nemulțumită de întârzierile în livrarea vaccinului AstraZeneca

Comisia Europeană se declară nemulţumită de numărul dozelor de vaccin anti-Covid pe care compania farmaceutică AstraZeneca susține că le poate furniza în această perioadă.

Executivul comunitar nu înțelege întârzierile apărute în procesul de livrare, în condițiile în care a oferit bani în avans pentru a susține producția.

Răspunsurile oferite de reprezentanții companiei, într-o ședință desfășurată luni, nu au fost “satisfăcătoare”.

Cele două părți continuă discuțiile.

Comisarul european pentru Sănătate a propus un “mecanism de transparenţă” privind exporturile în afara Uniunii Europene a vaccinurilor produse pe teritoriul său.

UE a “susţinut dezvoltarea şi producţia mai multor vaccinuri contra Covid-19 pentru 2,7 miliarde de euro în total”, a precizat Stella Kyriakides.

“Pe viitor, toate companiile care produc vaccinuri contra Covid-19 în UE vor fi nevoite” să avertizeze autorităţile europene “când vor să exporte vaccinuri către terţe state”, a mai afirmat comisarul, precizând că “livrările cu caracter umanitar” nu sunt incluse. “UE va lua orice măsură pentru a-şi proteja cetăţenii şi drepturile”, a prevenit comisarul.

Dezvoltat accinul AstraZeneca se află în etapele finale ale procedurii de aprobare la Agenţia Europeană a Medicamentului.