Confidenţialitate

UE investighează rețeaua X – fostă Twitter – pentru dezinformare | AUDIO

Este prima anchetă pornită de Uniunea Europeană după ce a fost adoptată legislaţia privind serviciile digitale. Înainte de acest demers, atât Twitter cât și Meta – care deține Facebook și Instagram – au fost avertizate privind furnizarea de știri false.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Conducerea X – fostă Twitter – a anunțat că platforma ar fi eliminat deja sute de conturi care promovau fake-news, inclusiv conturi care răspândeau mesajele organizației teroriste Hamas.

Odată începută această ancheta Uniunii Europene, prima care vizează o platformă online, compania X trebuie să furnizeze – până la 18 octombrie – date despre regulamentul intern privind reacția în situații de criză. Iar până la sfârșitul lunii, alte informații solicitate în cadrul investigației.

Uniunea Europeană a anunţat această investigaţie care vizează compania X pentru răspândirea de conţinut ilegal şi informaţii false. Între mesajele distribuite prin rețeaua de socializare, propagandă teroristă şi incitare la ură şi violenţă.

Ancheta vine după ce au fost adoptate noile reguli în mediul online, cuprinse în Legea Serviciilor Digitale.

Săptămâna aceasta, miercuri, Uniunea Europeană a transmis avertismente către platformele ce aparțin companiei Meta şi către X, deținută de Elon Musk, că trebuie să restricționeze conturile care furnizează conținut ilegal, în condițiile războiului Hamas – Israel, început de sâmbătă.

Companiile vizate au primit un termen de 24 de ore în care să prezinte strategiile pentru a opri fenomenul fake-news în privința războiului din Orientul Mijlociu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Roberta Metsola și Ursula von der Leyen se află în Israel. „Putem – și trebuie – să oprim Hamas”