Confidenţialitate

UE, hotărâtă să combată teoriile conspirative despre COVID-19

Statele Uniunii Europene mizează pe 5G pentru stimularea creşterii economice şi vor să combată teoriile conspirative care fac o legătură între tehnologia wireless şi răspândirea noului coronaivurs, relatează Reuters.

Potrivit organizaţiilor de lobby în telecomunicaţii ETNO şi GSMA, astfel de alarme false au avut ca rezultat peste 140 de atacuri asupra infrastructurii, cum ar fi antenele de telefonie mobilă incendiate în 10 state comunitare, dar şi împotriva muncitorilor de întreţinere.

Potrivit unui document al UE obţinut de Reuters, într-o videoconferinţă care a avut loc vinerea trecută, statele membre şi-au exprimat îngrijorarea legată de răspândirea dezinformărilor referitoare la reţelele 5G.

Consiliul de miniştri ”a afirmat importanţa combaterii răspândirii dezinformărilor legate de reţelele 5G, în special cele potrivit cărora aceste reţele reprezintă un risc pentru sănătate sau au legătură cu COVID-19”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a respins aceste acuzaţii, insistând că virusurile nu pot călători prin unde radio sau prin reţele mobile şi că boala COVID-19 s-a răspândit şi în ţări fără reţele 5G.

UE consideră că 5G poate fi un mijloc de redresare a economiei după coronavirus şşi de a concura mai bine cu SUA şi China.