Confidenţialitate

UE ”deplânge” arestările din Rusia

Şeful diplomaţiei UE a “deplâns”, într-un mesaj online, ”arestările masive” din timpul protestelor de duminică din Rusia şi “utilizarea disproporţionată a forţei” împotriva manifestanților şi jurnaliştilor.

“Oamenii trebuie să-şi poată exercita dreptul de a protesta fără teama de represiune. Rusia trebuie să îşi respecte angajamentele internaţionale”, a scris Josep Borrell pe Twitter.

Oficialul europeană va merge  la Moscova, în perioada 4-6 februarie, pentru a cere eliberarea opozantului Alexei Navalnîi şi pentru a discuta despre normalizarea relaţiilor dintre Moscova şi Uniunea Europeană.

France Presse notează că va fi cea dintâi vizită în Rusia a unui şef al diplomaţiei europene din ultimii 5 ani.

Noul șef al diplomației americane, Antony Blinken, a condamnat, la rândul său, ceea ce a numit represiunea împotriva protestatarilor antiguvernamentali din Rusia. Mesajul a atras reacţia Kremlinului, care a acuzat SUA de “ingerinţă flagrantă” în afacerile sale interne.

Poliţia rusă a arestat, duminică, mai mult de 4.500 de demonstranți şi a blocat zonele centrale ale mai multor oraşe, inclusiv capitala Moscova, pe motiv că protestele nu au fost autorizate.

Potrivit Uniunii Jurnaliştilor din Rusia, cel puţin 60 de reprezentanţi ai presei au fost arestaţi.

Alexei Navalnîi a fost arestat, la 17 ianuarie, după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde a fost tratat pentru otrăvirea cu o neurotoxină, pentru care îl acuză pe președintele Vladimir Putin şi serviciile de securitate ruse.

Opozantul face obiectul mai multor proceduri judiciare, pe care le consideră motivate politic.

Într-un incident separat, poliţia a anunţat că un bărbat şi-a dat foc duminică în centrul Moscovei.

Totuși, nu a existat nimic care să sugereze imediat o legătură între incident şi protestele pentru eliberarea lui Alexei Navalnîi.

FOTO: Twitter.com/JosepBorrellF