UE da 10 milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iasi – Ungheni

Gazoductul ar urma să ajungă până la Chișinău.

Uniunea Europeană a alocat o sumă suplimentară de 10 milioane de euro pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni, cu segmentul Ungheni-Chişinău.

Scopul este asigurarea unei alternative de aprovizionare cu gaze naturale a capitalei, cel mai mare consumator din ţară, anunţă Ministerul Economiei de la Chișinău.

Această plată suplimentară va fi efectuată în 2015.

Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta, care asigură legătura între oraşele Iaşi şi Ungheni are o capacitate de 1,5 până la două miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an.

Potrivit autorităţilor de la București, conducta va livra iniţial 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an.

În fiecare an, Republica Moldova consumă aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale, pe care le importă din Rusia.

Regiunea separatistă Transnistria, în care se află concentrată cea mai mare parte a industriei moldoveneşti, consumă la rândul ei aproximativ un miliard de metri cubi de gaze naturale pe an.

Gazoductul se opreşte în prezent la Ungheni, un orăşel cu 35.000 de locuitori, iar un al doilea tronson, cu o lungime de aproape 100 de kilometri, urmează să fie construit până la Chişinău, în următorii doi-trei ani.

Uniunea Europeană oferă susţinere financiară pentru reformarea întregului sector energetic al fostei republici sovietice.