Confidenţialitate

UE cere statelor membre să ridice toate restricţiile de la granițe

Comisia Europeană a cerut tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene să ridice toate restricţiile şi controalele la frontierele interne ale Uniunii până la sfârşitul acestei luni.

În pofida unor eforturi de coordonare, ridicarea restricţiilor nu se face fără nemulţumiri. Decizia Spaniei de a redeschide abia la 1 iulie frontierele sale terestre cu Franţa şi Portugalia a iritat Lisabona.

Într-un interviu pentru Euronews, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson s-a declarat încântată să vadă statele membre “deschizând din nou Uniunea Europeană şi spaţiul Schengen”.

Situația epidemiologică s-a „îmbunătățit rapid”,  iar “cetăţenii doresc într-adevăr să îşi recapete libertatea de mişcare”. Le voi propune statelor membre să ridice toate controalele la frontierele interne cât mai curând posibil şi cred că o dată bună pentru asta ar trebui să fie sfârşitul luniii iunie”, a declarat Comisarul Ylva Johansson.

În toată Europa, odată cu apropierea sezonului turistic estival, țările își elimină treptat restricțiile interne. Iar unele au început să redeschidă frontierele. Este cazul Italiei, care de miercuri primeste turişti europeni.

Alte state, precum Belgia, Franța,  Grecia, Austria și Olanda au anunţat ca redeschid granitele de pe 15 iunie.  Si Germania va ridica de la aceeaşi dată avertismentele de călătorie în Europa.

Joi, Cehia și-a deschis complet granița cu Slovacia, iar de azi permite călătoriile fără restricții către și dinspre Ungaria, Austria și Germania. Nu va fi nevoie de niciun test de coronavirus și nici de carantină.  De la mijlocul lunii, Guvernul de la Praga intenționează să permită intrarea fără restricții din peste 20 de state europene. Totusi, cetatenii care sosesc din locuri în care epidemia este încă răspândită vor trebui să faca un test COVID-19.

Deși Marea Britanie a părăsit blocul comunitar, cetățenii săi încă pot circula liber în toata Uniunea până la sfârșitul anului. Insa, de pe 8 iunie, majoritatea europenilor care vor intra în Marea Britanie vor intra in carantina.

Pe de altă parte, în următoarele zile este aşteptată o decizie cu privire la frontierele externe ale Uniunii Europene şi spaţiului Schengen. Acestea sunt închise până pe 15 iunie.