UDMR ameninta ca iese de la guvernare – presa

De vina ar fi MAE, care n-a susţinut UDMR în faţa CE într-un proces legat de protecţia minorităţilor naţionale.

Coaliția aflată la putere e la un pas de destrămare. Maghiarii amenință că vor ieși de la guvernare, scrie publicația online Gândul. info. Tensiunile ar fi fost generate de intervenţia Ministerului de Externe în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a Iniţiativei Cetăţeneşti Europene privind protecţia minorităţilor naţionale. Practic, MAE a susţinut punctul de vedere al Comisiei Europene, poziţionându-se astfel împotriva UDMR. Mai mult, subiectul nu a fost anterior discutat în cadrul coaliției, a declarat liderul Kelemen Hunor pentru ‘Gândul’.

Potrivit sursei citate, preşedintele UDMR ar fi avut o discuţie cu premierul Victor Ponta, în care i-ar fi cerut acestuia retragerea intervenţiei transmise de MAE. Şeful guvernului ar fi vorbit cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care i-ar fi spus că un pas înapoi echivalează cu demisia sa.

În aceste condiţii, UDMR ar lua în calcul ieşirea de la guvernare, însă o decizie finală ar urma să fie luată săptămâna viitoare.