UCRAINA: Volodimir Zelenski, ales preşedinte cu o largă majoritate

Actorul Volodimir Zelenski a fost ales preşedinte al Ucrainei cu un scor de 73%, potrivit unui exit-poll realizat la ieşirea de la urne de 3 institute, relatează France Presse.

Carismaticul personaj, care îl învinge pe preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, şi-a revendicat victoria zdrobitoare în faţa susţinătorilor, adunaţi la sediul de campanie din capitala Kiev.

„Am reuşit împreună! Nu vă voi dezamăgi niciodată!”, a spus Volodimir Zelenski. „Cetăţeni ai ţărilor post-sovietice, uitaţi-vă la noi! Totul este posibil!”, a adăugat el.

În primul tur al prezidenţialelor, atipicul candidat, fără experienţă politică, o întrunit peste 30% din sufragii.

În vârstă de 41 de ani, vedetă a unui popular serial tv, Volodimir Zelenski profită din punct de vedere electoral de dezamăgirea generală faţă de clasa politică tradiţională din Ucraina.

Preşedintele Petro Poroşenko, care şi-a recunoscut înfrângerea, plăteşte din punct de vedere politic pentru incapacitatea sa de a pune capăt conflictului din Est, scandalurilor care se repetă în clasa politică şi dificultăţilor economice în una dintre cele mai sărace ţări din Europa, comentează AFP.

Lentoarea luptei anticorupţie şi impasul în care se află conflictul din estul ţării i-au exasperat pe alegătorii ucraineni, contribuind la ascensiunea lui Volodimr Zelenski la preşedinţia fostei republici sovietice cu 45 de milioane de locuitori, aflată la porţile Uniunii Europene.

Dacă Poroşenko este creditat de susţinătorii săi că a apropiat Ucraina de Occident, a redresat armata şi a evitat falimentul ţării, una dintre cele mai sărace din Europa, pe de altă parte niciun înalt responsabil nu a fost condamnat pentru corupţie, iar conflictul din estul ţării pare în impas.

Acordurile de pace semnate la Minsk la începutul lui 2015 au permis o diminuare a tensiunilor, însă luptele continuă zilnic.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS