UCRAINA: Tensiuni înaintea instituirii legii marțiale

Rusia a deschis portul Kerci, unde trei nave ucrainene fuseseră arestate duminică în largul coastelor Crimeei .

Totodată, seful Statului Major al Armatei Ucrainei a ordonat trupelor intrarea în alertă maximă după noul conflict cu Rusia din Marea Neagră.

În această după amiază, în țara vecină ar putea fi decretată instituirea legii marțiale.

Iar Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență.

Duminică noaptea președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a făcut un apel la parlamentari să vină de urgență la Kiev pentru o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Liderul Ucrainei vrea activarea legii marțiale, precizând că asta nu înseamnă că militarii ucraineni vor efectua misiuni ifensive, ci că se vor apăra.

Poroșenko a declarat că sunt posibile noi acțiuni periculoase ale Rusiei.

Președintele Ucrainei a făcut totodată un apel la conducerea Rusiei să-I elibereze pe militarii capturați odată cu cele trei nave, ieri după amiază, în Marea Neagră, în apropiere de strâmtoarea Kerch.

Șase militari ucraineni au fost răniți, doi fiind în stare gravă, după ce Armata Rusă a deschis focul impotriva lor.

Rusia a confirmat confiscarea navelor ucrainene acuzând că acestea au intrat illegal în apele sale teritoriale, fără avertisment, și fără să respecte procedurile, fapt infirmat de Ucraina.

Potrivit Moscovei, navele urmau să urmeze un traseu care trece prin strâmtoarea Kerch care leagă Rusia de Peninsula Crimeea. Adică din portul Uncrainean Mariupol până în portul Odessa.

Liderii NATO, ai Uniunii Europene dar și MInisterul de Externe de la București au anunțat că urmăresc cu atenția situația și au făcut un apel la calm.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS