Confidenţialitate

Joe Biden cere Congresului SUA să aprobe alte 33 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina, dintre care 20 de miliarde pentru armament

Președintele american a cerut Congresului să deblocheze un ajutor suplimentar pentru Ucraina pentru a menține fluxul de arme și muniții către Ucraina dar și pentru a continua livrarea de asistență economică și umanitară „în următoarele cinci luni”.

Pachetul include peste 20 de miliarde de dolari ajutor militar, 8,5 miliarde ajutor economic și 3 miliarde de dolari ajutor umanitar.

„Această finanțare va acoperi nevoile armatei ucrainene în săptămânile și lunile critice care urmează și va asigura totodată tranziția la un sistem de securitate pe termen  lung,  menit să  permită Ucrainei să se apere de agresiunea rusă. Asta înseamnă și mai multe arme de artilerie, vehicule blindate și sisteme antiaeriene din cele care au fost deja folosite cu succes de Ucraina pe câmpul de luptă”, a declarat Joe Biden.

Președintele SUA a admis că pachetul este costisitor, dar Statele Unite nu pot „să stea deoparte” în faţa „atrocităţilor şi agresiunii” Rusiei.

Liderul de la Washington a respins acuzaţia Moscovei că NATO duce un război prin interpuşi în Ucraina.

Statele Unite, împreună cu Japonia și Coreea, ar putea ajuta cu gaze naturale Polonia și Bulgaria, mai spune președintele american, după ce gigantul Gazprom le-a întrerupt acestor țări aprovizionarea:

„Nu vom lăsa Rusia să intimideze și să șantajeze țările pentru a scăpa de sancțiunile impuse. Nu vom lăsa Rusia să folosească petrolul și gazele ca armă. De aceea, vom lucra împreună cu alte țări să ne ajutăm partenerii europeni să facă față șantajului rusesc. Agresiunea nu va învinge, amenințările nu vor învinge”. Ce se întâmplă acum este încă un mod de a ne face să trecem mai repede la energia verde”.

 Joe Biden a mai declarat că America „este pregătită pentru orice face Rusia”.

Liderul de la Kiev a salutat sprijinul financiar suplimentar din partea Statelor Unite.

Sursa foto: Colaj foto Twitter: President Biden / Володимир Зеленський