Ucraina se pregateste de alegeri cruciale

36 de milioane de alegători sunt chemați duminică la urne pentru a-și alege președintele.

21 de candidați s-au înscris inițial în cursa prezidențială, însă doi au anunțat că se retrag.

Scrutinul are loc după mai bine de 6 luni de criză politică, soldată cu fuga președintelui demis Viktor Ianukovici.

În toată această perioadă violențele au escaladat și au adus țara, în special estul rusofon, aproape de pragul unui război civil.

De altfel, cel puțin 5 persoane au murit, astăzi, la Donețk în luptele dintre militarii ucraineni și rebelii proruși.

Miliardarul prooccidental Petro Poroșenko este considerat marele favorit în sondaje cu peste 30% din intențiile de vot, cu mult în fața fostului premier Iulia Timoșenko – doar 6 procente.

Ceilalți 17 candidați sunt creditați cu mai puțin de 4% fiecare.

Alegerile sunt considerate cruciale de Occident, însă sunt ironizate de Rusia, care compară scrutinul cu un exercițiu de democrație ‘în bubuitul tunurilor’.

Petro Poroșenko, în vârstă de 48 de ani, are o avere estimată la 1,6 miliarde de dolari. Numit și ‘Regele Ciocolatei’ datorită afacerilor din domeniu, Poroșenko este singurul oligarh care și-a pus la dispoziție puterea financiară și mediatică – prin postul tv Kanal5 – în slujba mișcării contestatare proeuropene de la Kiev care a dus la căderea președintelui Ianukovici.

Dacă va fi ales președinte, el promite să rezolve problema cu Rusia în 3 luni. În schimb popularitatea Iuliei Timoșenko este în cădere liberă. Revenită în prim-planul scenei politice, după eliberarea din închisoare, aceasta promite o luptă necruțătoare împotriva oligarhilor și chiar a ‘treia revoluție’, dacă nu va fi aleasă.

Pe de altă parte, situația rămâne incertă în estul țării. Regiunile Donetsk și Luhansk și-au declarat independența la jumătatea lunii și au spus că nu vor permite organizarea alegerilor prezidențiale. Luptele dintre armata ucraineană și rebelii proruși continuă și aproape în fiecare zi sunt victime. Armata ucraineană a suferit ieri cele mai importante pierderi de la începutul operaţiunii pentru preluarea controlului asupra estului ţării de la separatişti proruşi. 17 militari au fost ucişi.