Ucraina: Prooccidentalii ucraineni, invingatori in alegerile legislative, incep consultarile pentru formarea unei aliante

Primele rezultate oficiale confirmă avansul principalelor cinci formaţiuni favorabile unei apropieri de Uniunea Europeană.

Ucrainenii au votat masiv pentru o apropiere ‘ireversibilă’ a ţării lor de Europa, a declarat duminică seara preşedintele Petro Poroşenko: ‘Rezultatele alegerilor arată victoria zdrobitoare, fermă a forțelor democratice, pro-europene. Aceasta ne oferă multe oportunități să începem reforme și să prezentăm programul Strategiei 2020′.

Totodată, preşedintele ucrainean a anunțat că va începe consultările cu partenerii săi pentru formarea unei coaliții. Demersul este susținut și de premierul Arseni Iațeniuk: ‘Tocmai m-am întâlnit cu președintele Ucrainei și am stabilit că în cel mai scurt timp vom forma o coaliție pentru ca noul guvern și noul Parlament să poată iniția reformele necesare și eficiente, așteptate de țară’.

Potrivit unor analişti, premierul actual Arseni Iaţeniuk ar urma să îşi păstreze postul.

Pe de altă parte, Partidului Comunist – care a luat mai puțin de 3 % – a fost măturat. Pentru prima dată din 1993, nu va obține niciun mandat de deputat în Parlament.

Alegerile s-au desfășurat în contextul conflictului din estul Ucrainei. Peste trei milioane de cetățeni din zonele controlate de separatiștii pro-ruși nu au avut cum să voteze. De altfel, conflictul armat este departe de a se fi încheiat. Chiar în această dimineață, tiruri intense de artilerie răsunau la Doneţk, fieful rebelilor proruşi din estul Ucrainei, marcând o reluare a confruntărilor armate după două zile de relativă acalmie.