Ucraina: Presedintele promite 2,2 mld euro pentru reechiparea armatei

Declarația a fost făcută la parada organizată cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la declararea independenței țării.

Piața Independenței din Kiev, cunoscută sub numele de Maidan, a fost decorată cu steagurile Ucrainei – în culorile galben și albastru. Mii de ucraineni – mulți îmbrăcați în costume tradiționale – au venit de la primele ore pentru a prinde un loc cât mai bun la manifestări.

Sute de militari, vehicule blindate, dotate cu arme antitanc și mitraliere, camioane care transportă sisteme de rachete au trecut prin celor prezenți la paradă.

Înainte de defilare, președintele Petro Poroșenko, însoțit de familie, a depus o coroană de flori și a îngenunchiat în locurile în care aproximativ 100 de protestatari au fost uciși de lunetiști în februarie, în ultimele zile ale regimului lui Viktor Ianukovici.

În discursul rostit cu această ocazie, liderul de la Kiev a promis că va aloca în următorii doi ani peste 2,2 miliarde de euro pentru reechiparea armatei naționale. Referindu-se la conflictul din estul țării, Poroșenko a avertizat că, în viitorul apropiat, țara va fi sub amenințare militară constantă, dar că ‘lupta pentru independență’ se va încheia cu victoria ucraineană.