Ucraina: Petro Porosenko a fost investit in functia de presedinte al tarii

Ceremonia a avut loc în Parlament, în prezenţa a numeroşi şefi de stat, printre care se numără și președintele Traian Băsescu.

La ora 10.00 (ora României), preşedintele Parlamentului Oleksandr Turcinov, cel care a asigurat preşedinţia interimară a Ucrainei, a deschis şedinţa, prezentând invitaţii. Apoi, Petro Poroşenko, purtând un costum închis la culoare, a intrat în Parlament şi a urcat scara care duce către sala de dezbateri.

A depus jurărământul, urmat de un discurs în care a vorbit despre unitatea țării, despre restabilirea ordinii și a păcii, precum și despre orientarea țării către Occident, un discurs întrerupt din când în când de aplauze.

În ceea ce privește situației Crimeei, regiune anexată de Rusia, noul preşedinte ucrainean a subliniat că regiunea a fost și va rămâne ucraineană și că țara sa va refuza orice ‘compromis’ cu Rusia.

La ceremonie au fost prezenţi înalți oficiali europeni și americani, printre care s-au numărat vicepreşedintele SUA Joe Biden, preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, președintele polonez Bronislaw Komorowski, precum și președintele Traian Băsescu.

Petro Poroşenko, un miliardar pro-occidental, în vârstă de 48 de ani, a fost ales președintele Ucrainei din primul tur, pe 25 mai, cu peste 54 la sută din voturile exprimate. El este succesorul lui Viktor Ianukovici, destituit la sfârşitul lunii februarie în urma unei băi de sânge în Piaţa Maidan, la Kiev.