Ucraina: Peste zece mii de manifestanti la Kiev

Poliţia ucraineană a început să disperseze manifestanţii din Piaţa Independenţei

Forţele de ordine au trecut în această dimineață de baricadele plasate de manifestanţii proeuropeni care ocupă piaţa din centrul capitalei ucrainiene.

Uniunea Europeană cere autorităţilor de la Kiev să împiedice orice utilizare a forței împotriva cetăţenilor de rând.

În această dimineață, forţele de ordine au dispersat manifestanţii care păzeau baricadele din cartierul guvernamental, au deblocat principalele căi de acces spre sediile Executivului şi Parlamentului și au demontat mai multe corturi construite de protestatari. Reşedinţa preşedintelui Viktor Ianukovici beneficiază de o pază specială.

Sute de polițiști cu scuturi au făcut apel la calm.

Oamenii prezenți în Piață au început să cânte imnul ucrainean iar reprezentanţii opoziţiei s-au urcat pe scenă și au rostit rugăciuni.

Operaţiunea intervine în timp ce lidera diplomaţiei Uniunii Europene, Catherine Ashton, se află la Kiev pentru o misiune de conciliere. Ea s-a întâlnit cu ieri și cu preşedintele Viktor Ianukovici.

Între timp, Uniunea Europeană a cerut autorităţilor ucrainene să împiedice folosirea violenţei în Piaţa Independenţei. Iar ministrul suedez al Afacerilor Externe a scris pe o rețea de socializare că urmăreşte evenimentele din Ucraina ‘cu mare îngrijorare’.

Oamenii continuă să iasă în stradă și să ceară demisia preşedintelui Viktor Ianukovoci şi a guvernului, precum şi alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate.