Ucraina: patru persoane ar fi fost ucise în est, la Slaviansk

Patru persoane – trei militanţi proruşi şi un atactor – ar fi fost ucise duminică dimineaţa într-un atac armat în apropiere de Slaviansk.

Anunțul a fost făcut un reprezentant local al separatiştilor.

Primăria, poliţia şi sediul din Slaviansk al serviciilor secrete se află sub controlul militanţilor proruşi.

Ei sunt susţinuţi de persoane înarmate care se autocaracterizează drept ‘grupuri de autoapărare’, dar pe care Kievul şi occidentalii le acuză că ar fi trupe de elită ale serviciilor speciale din cadrul armatei ruse.

Guvernul proeuropean de la Kiev a lansat săptămîna trecută o operaţiune menită să-i dezarmeze pe militanţii proruşi care au ocupat clădirile administrative din 10 orașe aflate în estul Ucrainei.

Manifeste antisemite

Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, a reclamat distribuirea în estul țării, la Donețk, a unor manifeste antisemite.

Demnitarul de la Kiev a formulat acuzația într-un interviu acordat postului american de televiziune NBC.

‘Așa-numiții <<protestatari pașnici>>, dar care folosesc muniție de război, au împărțit formulare prin care evreilor din Donețk li se cere să se înregistreze ca atare.

Le-am cerut militarilor ucraineni și forțelor de securitate să-i prindă pe acești nenorociți și să îi aducă în fața justiției’, a spus premierul Ucrainei.

Incidentul s-ar fi petrecut în apropierea sinagogii din Donețk, în a doua zi de Pesah – Paștele evreiesc.

Arseni Iațeniuk a vorbit și despre conflictul cu Moscova, provocat de anexarea Crimeei și de acțiunile separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

‘Vladimir Putin visează să restaureze Uniunea Sovietică. Merge din ce în ce mai departe și Dumnezeu știe unde se va opri. Cred că cel mai mare dezastru al acestui secol ar fi refacerea URSS sub conducerea lui Vladimir Putin’, a afirmat el.