Ucraina, o noua sansa de a semna acordul de Asociere cu Uniunea Europeana

Administraţia trebuie să-si ia angajamentul ‘clar’ ca va semna acordul

Comisarul european pentru Politici de Vecinătate, Stefan Füle, a discutat la Bruxelles cu vicepremierul ucrainean Serghei Arbuzov, ocazie cu care i-a promis ca va examina cu atentie toate problemele pe care le presupune punerea in practica a acordului de asociere.

Ucraina a facut pasul inapoi la summitul de la Vilnius, de teama costurilor economice si sociale mari pe care le-ar presupune apropierea de Uniunea Europeana.

Comisarul Fule spune insa ca acestea sunt doar exagerări si ca Ucraina trebuie să priveasca mai degraba beneficiile pe termen lung.

Uniunea Europeana va ajuta Ucraina, aflată în mari dificultăţi financiare, să încheie si un acord cu Fondul Monetar Internaţional.

Miercuri, premierul ucrainean Mikola Azarov a cerut Bruxelles-ului un ajutor de 20 de miliarde de euro, insa comisarul european a subliniat că sprijinul financiar nu poate creşte decât în cadrul acordului de asociere, la care este ataşat un vast acord de liber-schimb.

Intre teama represaliilor dure din partea Rusiei si bunavointa Uniunii Europene, Ucraina promite ca va semna în curând acordul de asociere, tinind cont de interesele sale strategice, fara insa a oferi un termen clar.