Ucraina cere UE ”un ajutor militar de anvergura”

Solicitarea a fost făcută de ambasadorul Ucrainei la Uniunea Europeană.

Ucraina a cerut Uniunii Europene un ‘ajutor militar de anvergură’ în urma ‘invaziei ruse nedisimulate’. Declarația a fost făcută de ambasadorul ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev.

‘Facem apel la o sesiune extraordinară a Consiliului European, la 30 august, pe tema Ucrainei. Ajunge cu conivenţa şi calmarea agresorului. Solidaritatea trebuie să se materializeze prin sancţiuni semnificative şi un ajutor militar şi tehnic de anvergură’, a declarat Eliseiev.

Preşedintele Petro Poroşenko a declarat într-un mesaj televizat, că şi-a anulat vizita în Turcia din cauza ‘invaziei trupelor ruse’ în Ucraina, unde situaţia se ‘deteriorează rapid’.

De asemenea președintele ucrainean a convocat o reuniune de urgenţă a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, pentru a elabora un plan de acţiune.

Este pentru prima dată când Ucraina acuză direct Rusia de intervenție militară în Estul țării.

Ucraina susține că ‘trupe ruse’ au preluat controlul asupra oraşului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Doneţk, unde au avut loc confruntări violente în ultimele zile.

Cel puțin 11 civili au fost uciși și 20 răniți în ultimele 24 de ore la Donețk, în urma unor tiruri de artilerie, au anunțat autoritățile locale.