Ucraina: Aeroportul din Crimeea, luat cu asalt

Viktor Ianukovici va susține, astazi, de la ora 15(ora Romaniei) o conferință de presă

Se precipită lucrurile la câteva sute de kilometri est de Tulcea – în Peninsula Crimeea.

În această dimineață, persoane înarmate neidentificate au preluat controlul asupra aeroportului din capitala acestei regiuni autonome din Ucraina.

Un atac similar a avut loc ieri dimineață asupra Guvernului și a Parlamentului.

Aseară, legislativul din Crimeea a votat demiterea guvernului și organizarea pe 25 mai a unui referendum pe tema statutului regiunii.

Aproximativ 50 de persoane înarmate dețin controlul asupra instituțiilor publice și aeroportului din Simferopol.Cursele aeriene nu au fost însă anulate. Aeroportul rămâne deschis.

Drumurile spre Crimeea sunt păzite de grupuri înarmate îmbrăcate în civili. Ar fost create mai multe puncte de control.

Regiunea refuză să recunoască puterea interimară de la Kiev și vrea să își sporească autonomia. Un referendum a fost convocat pentru data de 25 mai, când în restul Ucrainei sunt programate alegeri generale anticipate.

Între timp, s-a lămurit misterul dispariției lui Viktor Ianukovici. Președintele destituit se află în Rusia, țară a cărei protecție a obținut-o.

După cinci zile de tăcere, în această după-amiază, Viktor Ianukovici va susține o conferință de presă. El este acuzat de reprimarea sângeroasă a protestelor de la Kiev.

Capitalele occidentale au cerut Moscovei să dea dovadă de reținere în contextul escaladării tensiunilor din Crimeea. Secretarul general al NATO a calificat acţiunea comandoului prorus drept ‘periculoasă şi iresponsabilă’.