Ucraina a reluat operaţiunea “antiteroristă” contra rebelilor proruşi

Armistițiul din estul Ucrainei a expirat. Președintele Petro Poroșenko a anunțat azi-noapte că forțele ucrainene vor trece la atac. De altfel, liderul Parlamentului de la Kiev a confirmat în această dimineață că Ucraina a reluat operațiunea antiteroristă împotriva rebelilor proruși. Deja au avut loc mai multe atacuri asupra bazelor separatiștilor proruși din Donețk și Kramatorsk.

Acordul de încetare a focului în estul Ucrainei a expirat Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat că nu va prelungi armistițiul, deoarece insurgenții au încălcat regimul de încetare a violențelor.

”Vom ataca pentru a ne elibera pământul. Decizia de a nu prelungi armistițiul este răspunsul nostru dat teroriștilor și celor care torturează civili și care paralizează economia în regiune’ – a explicat Petro Poroșenko.

La scurt timp după expirarea armistițiului, au avut loc bombardamente la Donețk. Cel mai grav incident, a avut loc la Kramatorsk, unde tiruri de origine necunoscută s-au încheiat cu moartea a 4 persoane aflate la bordul unui microbuz. Sirenele au sunat neîncetat în urma acestui atac.

În preajma orașului Sloviansk, un turn de televiziune s-a prăbușit, după ce ar fi fost atacat de insurgenții proruși, povestesc martorii. Armata ucraineană și-a trimis însă tehnică militară în zonă. În Lugansk, nu sunt însă trupe guvernamentale. Dinspre frontiera cu Rusia a intrat o coloană militară, însoțită de transportor blindat şi un tanc, iar presa locală afirmă că armamentul le-ar aparţine separatiştilor.

Președintele Petro Poroșeko susține că Ucraina va reveni la regimul de încetare a focului, când va vedea că toate părțile implicate depun eforturi pentru restabilirea păcii. El a promis aministierea tuturor insurgenților care depun benevol armele.