Confidenţialitate

UCRAINA: Stare excepțională din cauza tensiunilor cu Rusia

Preşedintele ucrainean a semnat, luni, decretul privind instituirea stării excepţionale pe teritoriul Ucrainei pe o perioadă de 60 de zile, în urma sechestrării duminică a trei nave ale Forţelor maritime ucrainene de către gărzile de coastă ruse în Marea Neagră, în apropiere de strâmtoarea Kerci, deşi pentru a intra în vigoare documentul mai trebuie aprobat de către parlament, potrivit Reuters, EFE, dpa şi Canalului tv 112.ua, care citează un comunicat postat pe site-ul oficial al preşedinţiei de la Kiev.

Petro Poroşenko a promulgat în fapt decizia adoptată duminică seara de către Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO), conform serviciului de presă al preşedinţiei ucrainene.

Decretul prezidenţial, care nu implică neapărat mobilizarea trupelor, a fost aprobat mai apoi, în unanimitate, de Rada Supremă (parlamentul unicameral) de la Kiev.

Decretarea stării excepţionale vine la o zi după sechestrarea, prin forţă, de către gărzile de coastă ruse a trei nave ucrainene, ceea ce a declanşat o escaladare a tensiunilor între cele două ţări.