Ucraina: 1.000 de manifestanti ii cer presedintelui introducerea legii martiale în est

1.000 de manifestanți care s-au adunat astazi în fața administrației prezidențiale din centrul Kievului, i-au cerut lui Petro Poroșenko sa întrerupa armistițiul privind încetarea focului și sa instituie legea marțiala în regiunile Lugansk și Donețk. Acolo, in estul țării, separatiștii controlează o parte din teritoriu.

Batalioanele de voluntari din Donbas, Dnepr, Aidar, precum și organizații pro-Maidan au facut un apel la seful statului să furnizeze arme suficiente unităților de voluntari și să le permita să pună în aplicare măsurile de eliminare a teroriștilor. Numeroși protestatari poarta cagule pe cap.

Protestatarii i-au cerut de asemenea președintelui ucrainean să-și îndeplinească promisiunile electorale în ceea ce privește asigurările sociale pentru combatanții trimiși să lupte pe ‘Frontul de Est’ împotriva insurgenților separatiști înarmați. Mai mult, ei i-au solicitat lui Poroșenko să insiste pe lângă Uniunea Europeana pentru instituirea unei a treia etape de sancțiuni împotriva Rusiei.

Președintele Poroșenko a decis vineri prelungirea cu 72 de ore a armistițiului provizoriu decretat de Kiev între trupele ucrainene și rebeli. Așa-numitele forțe de autoapărare din Donețk și Lugansk au promis să respecte încetarea focului până maine. În pofida armistițiului, 5 militari ucraineni și-au pierdut viața și 17 au fost răniți în acest weekend în estul țării.