U.E. : Ajutor de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova

Uniunea Europeană a dat astăzi undă verde unui ajutor de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, în schimbul căruia cere Chișinăului intensificarea luptei anticorupție, transmite AFP.

Ajutorul va consta în împrumuturi de 60 milioane de euro la dobânzi favorabile și în asistență nerambursabilă în sumă de 40 milioane de euro.

Uniunea Europeană suspendase la începutul lui 2015 ajutorul pentru Republica Moldova după descoperirea unor fraude uriașe în sistemul bancar din această țară.

Este vorba de dispariția unui miliard de dolari din conturile a trei bănci, echivalentul a 15% din PIB.

Fostul prim-ministru Vlad Filat a fost condamnat în iunie 2016 la 9 ani de închisoare pentru primirea unei mite de 200 milioane de dolari în acest context.

Totodată, justiția din Republica Moldova anchetează o amplă operațiune infracțională, care a permis spălarea, cu complicitatea unor judecători moldoveni, a aproape 21 miliarde de dolari proveniți din Rusia.

Ajutorul, care va fi acordat în tranșe, este însoțit de o serie de condiții, UE solicitând Chișinăului aplicarea de reforme în sectorul financiar și în gestionarea finanțelor publice, reforme promise în cadrul unui plan de ajutor de 178 de milioane de dolari negociat cu Fondul Monetar Internațional (FMI) la finele lui 2016.

Totodată, UE cere garanții în ce privește respectarea statului de drept, a drepturilor omului, a independenței justiției și a multipartidismului.

‘Cei care sunt responsabili de fraude bancare trebuie să fie urmăriți în justiție’, subliniază comunicatul Uniunii Europene, care cheamă autoritățile de la Chișinău să poarte ‘o luptă eficientă împotriva corupției și a spălării de bani’.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS