Confidenţialitate

Turist în București cu Tramvaiul Poeziei

Vineri dimineața, stația de tramvai de pe bulevardul Iuliu Maniu, din zona Apaca – Tramvaiul Poeziei intră în stație.

Este tramvaiul liniei 1, numai că în interior a suferit câteva modificări: de scaune și de barele de care se țin călătorii au fost prinse cărți de poezie.

Este vorba despre un proiect al Asociației Arta nu Mușcă, derulat împreună cu Societatea de Transport Urban București.

Tramvaiul le oferă bucureştenilor, timp de trei săptămâni, o bibliotecă mobilă formată din 100 de cărţi de poeme.

Călătorii vor regăsi, astfel, cărţi de poezie pe care le pot răsfoi pe durata călătoriei şi vor avea ocazia să asculte poeţi şi artişți, zilnic, între orele 17.00 şi 19.00. În acel interval, în tramvai vor fi poeți care vor recita poezii, ajutați de o portavoce.

La începutul săptămânii, când a fost inaugurat proiectul, cărțile nu erau foarte zdravăn prinse de scaune și de barele metalice ale tramvaiului, așa că Loredana Munteanu, coordonatoarea proiectului Arta nu Mușcă spune că la finalul primei zile, tramvaiul a ajuns la depou cu foarte puține cărți.

Voluntarii care luptă să aducă cultura printre bucureșteni au adus stocuri noi de cărți și le-au prins bine de scaune, cu inele de plastic ce pot fi cu greu desfăcute. Iar pe cărți au fost lipite mesaje precum „vă rugam nu luați cartea”, „nu plecați cu cărțile, doar cu versurile în suflet, vă rugam”.

Care este reacția oamenilor?

La câteva zile de când circulă prin București Tramvaiul Poeziei, oamenii încă sunt intrigați atunci când pășesc înăuntru. Se uită ciudat la cărțile care atârnă de barele metalice, dar și la florile uscate, atârnate ici, colo prin tramvai.

Un tânăr la vreo 20 de ani deschide timid o carte. „Poeziile nu prea sunt pe gustul meu. Eu citesc mult pe dezvoltare personală”, spune tânărul.

Însă, nu renunță. Se așază pe un scaun, găsește o altă carte fixată de spatarul scaunului din față sa și citește. Peste câteva minute, concluzia e asemănătoare, „Da, prefer dezvoltarea personală”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O doamnă pensionară se uită de la distanță la cărți, nu dorește să le răsfoiască, dar speră că tânăra generație să o facă. O altă doamnă, ceva mai tânără, găsește proiectul interesant. E sceptică, nu crede că vor rezista prea mult poeziile în tramvai, dar spune că oricând cărțile aduc ceva bun. „Se schimbă atmosfera, îți dau și o stare de bine”, spune doamna.

Concurs pentru tinerii poeți. La final, o poezie va fi pictată pe un perete întreg din centrul Bucureștiului

În tramvai, câteva ore pe zi călătorii pot asculta și muzică. Warren Walker, un muzician american care cântă la saxofon a pus umărul la proiectul Arta nu Mușcă. Spune că sprijină des proiecte precum cele care promovează poezia sau filmul.

E o idee bună să aducem poezia oamenilor. Nu ți se întâmplă foarte des să te întâlnești cu poezii, așa, în tramvai. În loc să te uiți pe Instagram, poți citi o poezie”, spune răzând Warren.

Tot în Tramvaiul Poeziei e lipit un afiș ce invită tinerii între 18 şi 25 de ani să se înscrie la concursul de poezie. Până vineri, pe site-ul www.artanumusca.ro se înscriseseră peste 100 de tineri poeţi, care au trimis câte trei poezii, spune Loredana Munteanu, coordonatoarea proiectului Arta nu Mușcă. Înscrierile au loc în perioada 10 – 20 septembrie.

Juriul, din care fac parte Iv Cel Naiv, Iulian Tănase şi Cătălina Matei, va alege zece finalişți care vor participa la un curs de scriere creativă.

La finalul cursului, aceştia vor fi provocaţi să scrie versuri pe tema “Salvează poezia oraşului!”, iar poemul câştigător va fi pictat pe peretele unei clădiri aflate în centrul Bucureştiului. În plus, toate poemele selectate şi povestea proiectului Tramvaiul Poeziei vor fi adunate într-o carte care va fi lansată la Târgul Internaţional Gaudeamus.