Turcii isi aleg maine presedintele

Turcii se pregătesc să-și aleagă președintele, pentru prima dată prin vot direct.

Scrutinul va avea loc mâine, iar principalul favorit este actualul prim-ministru al țării, Recep Tayyip Erdogan.

Premierul turc este favorit, în ciuda protestelor antiguvernamentale şi scandalului de corupţie din ultimele luni. În plus, la sfârșitul acestei săptămâni, Erdogan a provocat o nouă polemică, după ce a numit-o femeie nerușinată pe o cunoscută jurnalistă din Turcia, corespondent al publicației americane Newsweek. Șeful Guvernului de la Ankara a spus ‘este o militantă deghizată în jurnalistă, este o femeie neruşinată’, în cursul unei reuniuni publice, cerându-i acesteia să ‘rămână la locul său’.

În ceea ce privește planurile în cazul în care va ajunge președinte, Erdogan a anunțat deja pe parcursul campaniei electorale că unul dintre obiectivele sale este să modifice Consituția pentru a extinde prerogativele șefului Statului, care acum are atribuţii în principal onorifice. Premierul turc nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de a stabili un regim prezidenţial sau semiprezidenţial şi de a fi la conducerea statului pentru un mandat de cinci ani ce poate fi reînnoit.

Ca urmare a unei modificări din Constituția Turciei, președintele va fi ales mâine pentru prima dată prin vot direct, și nu de către Parlament, ca până acum. În cazul în care va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin, acesta este programat pe 24 august.