Turcii din România, așteptați la referendum

Cei peste 6.000 de turci din România pot vota, începând de astăzi, la referendumul constituţional convocat de regimul de la Ankara, pentru sporirea puterilor prezidenţiale.

Secţii de vot sunt deschise la Ambasada Turciei din Bucureşti şi la Consulatul de la Constanţa.

Săptămâna trecută, s-au deschis secţiile de vot pentru alegătorii din 6 ţări europene, inclusiv Germania, unde trăieşte cea mai mare comunitate turcă din Europa, de aproape 1,4 milioane de electori.

Campania eelctorală din afara graniţelor Turciei pentru acest referendum a stârnit iritare în unele state occidentale, unde au fost interzise acțiunile de stradă. Un gest care a atras critici dure din parea lui Recep Erdogan.

În Turcia, secţiile de vot se vor deschide pe 16 aprilie.

Dacă va fi aprobată, notează agenția News.ro, propunerea de modificare a Constiţiei îi va permite preşedintelui să emită decrete, să instituie starea de urgenţă, să numească miniştri şi oficiali de stat de rang înalt şi să dizolve legislativul.

În aceste condiții, Recep Erdogan ar putea să rămână la putere până în 2029.

Susţinătorii săi cred că aceste reforme vor garanta stabilitatea naţiunii într-o regiune cuprinsă de haos, în vreme ce oponenţii consideră că un posibil succes al referendumului ar deschide calea spre un regim chiar mai autoritar.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS