Turcii din Europa votează la referendumul privind extinderea prerogativelor lui Erdogan

Turcii care trăiesc în Europa pot să își exprime începând de astăzi votul în cadrul referendumului privind extinderea prerogativelor președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și implicit slăbirea rolului parlamentului, transmite DPA.

Aproximativ 1,4 milioane de turci din Germania au dreptul să voteze la acest referendum care a dus la escaladarea tensiunilor între Berlin și Ankara, după ce autoritățile germane au interzis participarea la mitinguri de campanie ale unor miniștri din cadrul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), la guvernare în Turcia.

Turcii din Germania pot să îți exprime votul începând de luni și până la 9 aprilie la consulatele Turciei din orașele Berlin, Hamburg, Hanovra, Frankfurt, Köln, Dusseldorf, Münster, Karlsruhe și Mainz, precum și la alte patru secții special deschise.

Populația turcă din Germania este importantă din punct de vedere demografic pentru Erdogan, a cărui tabără încearcă să obțină un vot favorabil la referendum în Turcia.

La alegerile parlamentare din 2015, 60% dintre turcii care locuiesc în Germania au votat pentru AKP, o cotă cu circa 10 puncte procentuale mai mare decât în interiorul Turciei.

Membrii comunităților turce din Austria, Elveția, Danemarca și Franța pot de asemenea să își exprime opțiunile în această perioadă de două săptămâni de vot.

Votul în Turcia la referendumul privind modificarea Constituției va avea loc la 16 aprilie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS