Confidenţialitate

Turcia va intra, de joi, într-un lockdown de 17 zile

Preşedintele Turciei a anunţat, luni, că țara va intra într-un lockdown de 17 zile, începând de joi seara, pentru a stopa răspândirea coronavirusului, după o explozie a numărului de contaminări zilnice, transmite AFP.

“Trebuie să reducem rapid numărul de cazuri la mai puţin de 5.000 pe zi pentru a nu întârzia comparativ cu Europa, care intră într-o perioadă de redeschidere”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.

Luni, Turcia a înregistrat peste 37.000 de cazuri noi de COVID-19 şi 353 de decese, după ce a atins un record de peste 60.000 de infectări zilnice la începutul lunii aprilie.

Toate magazinele şi companiile considerate neesenţiale vor fi închise în perioada anunţată, care acoperă sărbătoarea musulmană de trei zile ce marchează sfârşitul lunii de post a Ramadanului.

Cu excepţia cazurilor de forţă majoră, călătoriile între provincii vor fi interzise.

Supermarketurile, de obicei deschise la sfârşit de săptămână, în pofida unor restricţii instaurate deja pe perioada week-end-ului, vor fi închise duminica.

Turcia a înăsprit deja restricţiile menite să împiedice răspândirea virusului pe 13 aprilie, în prima zi a Ramadanului. Măsurile adoptate atunci au reuşit să reducă parţial rata de contaminare, dar cifrele sunt departe de obiectivul anunţat de 5.000 de cazuri zilnice.

Cu o populaţie de 83 de milioane de locuitori, Turcia a lansat în luna ianuarie o campanie de vaccinare la nivel naţional cu vaccinul chinezesc CoronaVac. Până în prezent, 13,3 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin şi 8,1 milioane ambele doze.

Țara a primit 2.8 milioane de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, pe care a început să le utilizeze.