Turcia: Twitter a fost interzis

Premierul Recep Tayyip Erdogan a intezis aseară accesul la această rețea, la câteva ore de când amenințase că va adopta această măsură.

Decizia sa vine după ce pe Twitter au fost postate înregistrările sale telefonice private.

Uniunea Europeană a intervenit și a catalogat această măsură drept inutilă și lașă.

Implicat într-un scandal politico-financiar și acuzat că a sprijinit corupția, premierul Turciei a fost vehement: ‘…vom elimina Twitterul…nu-mi pasa de ce ar putea spune comunitatea internațională’.

Anunțul a fost făcut în fața a mii de susținători adunați la un miting electoral organizat cu 10 zile înainte de alegerile municipale din 30 martie.

‘Libertatea nu permite intruziunea in viata privată (…) sau spionarea secretelor de stat prin aceste mijloace’, a continuat Taip Erdoan.

Aluzie la scandalul de corupție în care sunt vizați mai mulți apropiați ai șefului Guvernului de la Ankara.

Încă de la începutul lunii martie, pe internet sunt publicate conversații telefonice care il pun pe Erdogan într-o lumină extrem de proastă – în aceste convorbiri, a căror autenticitate nu a fost stabilita definitiv, se aude cum premierul îi cere fiului sau să ascunda sume mari de bani sau evocă diverse comisioane.

Și Uniunea Europeană a reacționat în urma interzicerii platformei Twitter – comisarul european pentru Agenda Digitală a declarat că măsura este fără fundament, inutilă şi laşă, iar poporul turc și comunitatea internațională o vor considera ca fiind… o cenzură.