TURCIA: Trei membri ai Guvernului, suspectati de coruptie, au demisionat

Ministrul de INTERNE și ministrul ECONOMIEI au renunțat la posturi pentru că fiii lor au fost arestați preventiv pentru mai multe fraude. După numai câteva ore, a renunțat la post și ministrul MEDIULUI.

Băieții celor doi miniștri demisionari sunt anchetați într-un dosar de luare de mită pentru emiterea unor autorizații de construcție.

Amândoi se declară nevinovați, iar 24 de persoane au fost puse oficial sub acuzare – printre ele se numără președintele unei bănci de stat, Halkbank.

Potrivit președintelui Abdullah Gul, ar fi de așteptat chiar o remaniere guvernamentală mai amplă.

Partidul islamist al premierului Recep Tayip Erdogan a ajuns la putere în 2002.

E posibil ca agitația din aceste zile să fie semnul unor tensiuni interne. Premierul Erdogan a răspuns că Guvernul său ar fi ținta unui – citez – ‘complot al forțelor externe’.

Mii de persoane au protestat, duminică, la Istanbul. Participanții au reclamat corupția la nivel înalt și s-au încăierat cu poliția.

Vara aceasta, confruntări violente de stradă au avut loc în parcul Gezi din centrul Istanbulului. Organizația neguvernamentală Amnesty International spune că autoritățile au comis ‘nenumărate încălcări ale drepturilor omului’ în încercarea de a pune capăt manifestațiilor.

UPDATE: Premierul Recep Tayip Erdogan a anunțat, ulterior, remanierea Guvernului. În total, 10 miniștri au fost schimbați. În Turcia sunt anunțate noi proteste. Manifestanții cer demisia cabinetului pe fondul acestui nou scandal de corupție.