Turcia și SUA, pe cale să-și suspende reciproc serviciile de acordare a vizelor

Ambasada Statelor Unite din Turcia a anunţat că va suspenda serviciul de vize, după ce unul dintre angajaţii misiunii diplomatice americane a fost reţinut săptămâna trecută de autorităţile de la Ankara.

Anunţul a fost făcut duminică de către misiunea diplomatică a SUA din Turcia, invocând nevoia de a ”reevalua” angajamentul Turciei pentru securitatea personalului diplomatic american.

Evenimentele recente au obligat Guvernul Statelor Unite să reexamineze angajamentul autorităţilor din Turcia cu privire la securitatea misiunii consulare şi a personalului său. Pentru a reduce numărul vizitatorilor la Ambasadă şi la consulatele noastre pe perioada acestui proces, începând din acest moment am suspendat toate serviciile de vize la toate facilităţile diplomatice ale Statelor Unite din Turcia”, se arată într-un comunicat transmis de către Ambasada SUA din Turcia.

Drept reacţie, Guvernul de la Ankara a anunţat că va lua o măsură identică.

Un tribunal din Istanbul a decis, la mijlocul săptămânii trecute, plasarea în arest preventiv a unui angajat al consulatului Statelor Unite, acuzat de fapte de terorism şi spionaj, potrivit unei surse judiciare citate de site-ul agenţiei Anadolu.

Ambasada SUA de la Ankara a replicat, afirmând că autorităţile de la Washington sunt „profund tulburate” de acţiunile autorităţilor turce, afirmând că acuzaţiile la adresa angajatului sunt „în totalitate nefondate„, fiind nişte „acuzaţii anonime, fără niciun temei” care subminează relaţiile între cele două ţări.

Angajatul, identificat drept Metin Topuz, a fost acuzat de „încercarea de a răsturna ordinea constituţională şi de subminarea guvernul Turciei” şi de „spionaj”.

Relaţiile dintre SUA şi Turcia sunt tensionate după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Statele Unite îl protejează pe Fethullah Gulen, întrucât refuză extrădarea de urgenţă a acestuia.

Gulen, în vârstă de 79 de ani, a respins toate acuzaţiile şi consideră că Erdogan a impus o dictatură în Turcia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS