Turcia: Premeirul Recep Tayyip Erdogan, avertizari dure

Fiii a doi miniștri au fost arestați în urma scandalului care îl afectează chiar și pe premier

Avertisment dur al premierului turc.

Recep Tayyip Erdogan susține că ar putea expulza unii ambasadori străini, pe care îi consideră autori ai ‘unor provocări’.

Declarația a fost făcută de oficial în urma tensiunilor privind un scandal de corupţie fără precedent.

Fiii a doi miniștri au fost arestați în urma scandalului care îl afectează chiar și pe premier.

‘Unii ambasadori s-au implicat în acţiuni de provocare’, a remarcat premierul Turciei . Recep Tayyip Erdogan a precizat fără să dea vreun nume…citez … ‘Nu suntem obligaţi să vă păstrăm în ţara noastră’.

În scandalul de corupție fără precedent – cu fraudă şi trafic ilicit de aur şi deturnare de bani – au fost arestați fiul ministrului turc de Interne şi cel al ministrului Economiei.

Între cei 80 de inculpați în acest dosar mai figurează și directorul general al unei mari bănci publice. De asemenea a mai fost arestat și un om de afaceri iraniano-azer. El este acuzat de trafic ilegal de aur către Iran, aflat sub embago internaţional.

Este prima oară când un scandal de o asemenea amploare afectează anturajul premierului Erdogan, care conduce Turcia din 2002.

Mai mult, scandalul are loc cu patru luni înainte de alegerile municipale. Pentru că au abuzat de putere și nu au informat autoritățile politice în legătură cu ancheta care le viza, premierul turc a sancționat 17 ofițeri de rang înalt și a demis din funcții alți 50 de ofițeri.

Erdogan a invocat teoria complotului şi ‘operaţiuni murdare’ destinate să îi păteze imaginea.